torsdag 26. februar 2009

Manga - japansk tegneserie


Vi har vært så heldige å få inn japansk tegneserie til biblioteket, og jeg inviterer alle til å bla litt i dem, ettersom det faktisk er en ganske stilig og annerledes kunstform.
Japansk tegneserie kalles manga og er en helt spesiell kunsart. Visuelt minner manga mye om film, men så har også manga nær slektskap med det japanerne kalle anime, som betyr tegnefilm. De mest populære mangane blir ofte adaptert til anime. 
Manga har tradisjoner helt tilbake til 1800-tallet med kunstneren Katsushika Hokusai som først brukte uttrykket manga, som kan oversettes til visuelle innfall. Mangaen fikk for alvor en oppsving på 1960-tallet med kunstneren Osamu Tezuka som lagde Astro Boy. 
Mangaen er spesiell, både i fortellerteknikk og handling. Siden tegneseriene opprinnelig er på japansk, må en lese tegningene fra høyre mot venstre, og derfor også begynne på "siste" side når en åpner boka. Tegningene har også et ganske heftig og "vilt" billedspråk. Bildeutsnittet er tillegg stadig skiftende uten at handlingen som sådan skrider fram i samme tempo. Effekten av dette er at en scene som i andre tegneserier hadde blitt fortalt på èn side, blir i mangaen strukket ut over flere på grunn av den intense fortellerteknikken. I tillegg til den heftige billedbruken har også karakterene i mangaen et typisk preg; hodene er ofte overdimensjonerte, øynene er overdrevent tegnet og jentekarakterene er svært moteriktige og detaljert stylet. 
Tematisk kan mangaen ta for seg de fleste tema, som skolehverdag for unge jenter til mer eventyr/fantasypreg med ninajer. (Sjekk ut henholdvis High school debut av Kazune Kawahara og Naruto av Masashi Kishimoto-begge er på biblioteket.) Mangaen henvender seg også til de fleste målgrupper; både barn, ungdom og voksne. Alle mangaene vi har fått inn på biblioteket er på engelsk og alle er nummer en i serien de representerer.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar