tirsdag 17. februar 2009

kinesisk poesiArne Dørumsgaard (1921-2006) var ukjent for meg inntil nylig da vi fikk inn hans siste bind i serien over kinesisk poesi i hans gjendiktning. Dørumsgaard var i tillegg til å være gjendikter også komponist og musikkelsker. Han hadde en av verdens største private musikksamlinger som etter hans død ble overdratt til Stavanger kommune gjennom forskningsstiftelsen Norsk Lydinstitutt Stavanger. Dørumsgaard var bosatt i Marzio i Italia.
I 1949 begynte han arbeidet med gjendiktninger, og de to siste bindene er utgitt posthumt.
Bindet Viften av perlemor bd 3b er todelt; først innledende kapitler om Ming-dynastiet og Ching-dynastiet (1644-1911). Den andre del av boka er en presentasjon av forskjellig poesi med forfatterportretter, samt bilder av vakker kunst som har vært med på å prege Kina som kunstnasjon.
Personlig har jeg lite kjennskap til østens litteratur, som de fleste tenker jeg først og fremst på haiku-dikt. Du trenger imidlertid ingen forkunnskaper om østens historie eller litteratur som sådan for å ha glede av Viften av perlemor. Det er interessant å bla gjennom bindet, se på kunstbildene og få en annerledes leseropplevelse. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar