torsdag 7. mai 2009

Blodig litteratur

Vampyrfeberen er over oss for fullt, ikke minst takket være Twilight-serien til Stephenie Meyer. Det er ingen tvil om at vi liker å lese (og se film) om disse tvilsomme vesenene; bøkene er også svært populære på biblioteket. Så hvorfor ikke lage et bloginnlegg om akkurat denne litteraturen, som tross alt har tradisjoner tilbake til 1800-tallet?
Hvis vi først skal inn på emne vampyrlitteratur, så må en selvsagt nevne Bram Stokers Dracula fra 1897, som kom til å sette sitt preg på all senere litteratur innen "vampyrgenren". Denne romanen tar for seg den dekadente og slengkappekledde vampyrgreven Dracula fra Transylvania og hans blodige jakt etter ofre i London. Selve Draculaskikkelsen er vel kanskje den mest kjente skikkelsen av vampyrer som vi kjenner i den vestlige verden, og har blitt filmatisert en rekke ganger. Romanen regnes av mange som et mesterverk, men Stoker rakk aldri selv å få oppleve suksessen til romanen. At vi lar oss fascinere av vampyrer er også noe Hollywood tidlig fant ut. Bela Lugosi gav en mesterlig tolkning av rollen i filmen Dracula allerede i 1931, han har også den karakteristiske aksenten vi ofte forbinder med Dracuala. (se bildet) 
De mest ihuga tilhengere av vampyrlitteraturen liker også å skille mellom den litterære vampyren og den tradisjonelle. Den tradisjonelle er den vi finner i folkediktning og folkelige forestillinger, han er ofte tarvelig omtalt som en person av lav byrde med fillete klær som folk trodde faktisk eksisterte. Den litterære vampyren derimot, er den den bleke, vakre og velstående adelsmannen som alltid er fin på håret og som har svært god motesans. 
Generelt kan vi si om vampyrer i litteraturen at den spiller på det onde. Ofte er det visse ting og symboler som går igjen som er knyttet til vampyrene, de har f.eks en sterk aversjon mot sølv og kors, som mange mener kan spores tilbake som et symbol på Judas og sølvpengene og det faktum at han forrådte Jesus. 
Av andre klassiske vampyrromaner er det verdt å nevne John William Polidoris roman Lord Ruthven (1818) som ble den første vampyren i engelsk litteratur. Denne romanen går heller ikke av veien for å spille på myten, så vi møter også her adelsvampyren som jakter på bytte blant det øvre samfunnslaget. 
Av moderne vampyrlitteratur er det verdt å trekke frem Anne Rices romaner, som kom på midten av 1970- tallet, og det sies om hennes bøker som tar for seg disse blodtørstige mennene og kvinnene, at hun har gjenskapt og modernisert denne genren, og flere av romanene hennes har fått kultstatus. Best kjent er kanskje hennes debutroman Interview with the vampire (1976), og den er udødeliggjort for å bruke et passende uttrykk, på filmlerret med Brad Pitt og Tom Cruise i hovedrollene. På internett er det også egne sider for vampyren Lestat som går igjen i flere av hennes romaner. Sjekk ellers ut The Vampire Lestat (1985) eller The Queen of the Damned (1988).
Som i alle trender kommer det etterfølgere, noe Stephenie Meyer har fått oppleve. Prøv f.eks bøkene til Ellen Schreiber Dance with a vampire og Kissing coffins. Prøv også gjerne Marked av Kristin Cast, selv om jeg personlig mener at de gamle, klassiske vampyrbøkene er best.. Hvis du vil ha et lesetips som tar for seg vampyrgenren kan jeg anbefale Vampyr! Blodsugende lik i litteratur og tradisjon av Arnfinn Pettersen, 2003, Humanist forlag.
Vi har nettopp tatt inn Twilight-filmen, så kom og lån! Nedenfor kan du se traileren:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar