torsdag 4. juni 2009

Ut og reise snart?




























Trenger du litt annerledes reiselitteratur? Nedenfor følger min uformelle og "random selected" oversikt over romaner som tar pulsen på to verdensmetropoler; Paris og London:

Paris

1. Victor Hugo: Ringeren i Notre-Dame (1831)

Paris kryr av vakre bygninger og arkitektoriske kunstverk, og hvis du først skal til denne byen kommer du ikke unna et besøk til denne historiske katedralen. Og en god måte å tilnærme seg katedralen uten å faktisk være der er jo nettopp å lese denne tragiske, men dog så romantiske historien. Den pukkelryggede ringeren Quasimodo og hans ubetingede kjærlighet til den vakre sigøynerjenta Esmerelda danner rammene for den dramatiske historien som utspiller seg i denne romanen, lagt til Paris i renessansen. Den er bygd opp med et dramatisk høydepunkt der Quasimodo tilslutt befinner seg i en uutholdelig situasjon der han, ensom i tårn, opplever at hele det franske samfunnet marsjerer mot ham..

2. Michael Wallner: April i Paris (2006)

Wallners roman utspiller seg i et Paris i krig. Året er 1943 og tyskeren Michel Roth er tolk under harde forhør av motstandsfolk i et okkupert Paris. På fritiden legger han imidlertid om til en helt annen stil, han tar på seg dressen sin og  kaller seg Antoine og flanerer brosteinsgatene som en ekte pariser..  Dette danner bakgrunnsteppe for den egentlige historien  i romanen; Michel treffer kvinnen Chantal, og før noen av dem har rukket å fortelle hverandre hvem de egentlig er, har de falt for hverandre.  April i Paris er en annerledes thriller om krig og kjærlighet, om tilfeldige møter i Paris hvor samtidig det blir tematisert at livet handler om å ta skjebnessvangre valg.

3. Gustave Flaubert: Fredrik Moreau. En ung manns historie (1869)

Her er historien om Fredrik som lever livet sitt midt i februarrevolusjonen i Frankrike i 1848. Han er en politisk opportunist og lever et omflakkende liv, også på kjærlighetsfronten. Han har en evig fascinasjon for den gifte overklassekvinnen fru Arnoux som han aldri klarer å glemme. Romanen gir et inngående bilde av den revolusjonære tilstanden i Paris våren og sommeren 1848 med plyndringen av slottet Tuileriene, kampene om Palais Royle og det endelige oppgjøret mellom det konservative borgerskapet og de revolusjonære arbeidermassene i mai og juni 1848.

London

1. Nick Hornby: Tribunefeber (1988)  

Er du så heldig at du skal til London i sommer, hvorfor ikke ta for deg Nick Hornbys friske roman som utspiller seg i Nord-London? Hvis du i tillegg er fotballgal og det er denne sporten som i det hele tatt har dratt deg til byen, så er denne romanen selvsagt er must. Romanen skildrer det absurde følelsesmessige engasjementet knyttet til fotball og favorittlaget Arsenal. Men Tribunefeber er også en roman som tematiserer maskulinitet, klasseskiller og om vanskelighetene voksenlivet fører med seg; en moderne roman om det moderne London med andre ord.

2. Charles Dickens: Oliver Twist 

Kanskje ikke den mest oppdaterte romanen om London, men likefullt gir denne romanen et levende og karismatisk bilde på 1800-tallets fattig-London skildret gjennom foreldreløse Olivers møte med byen etter at han har rømt fra barnehjemmet. Her får du møte personligheter som Olivers kamerat Artfull Dodger og barnehjemsbestyreren Mr. Bundle skildret slik bar Dickens klarer det. Romanen gir et veldig godt bilde på de kummerlige forholdene fattige barn i London levde under på denne tiden, og gir et realistisk bilde på et London preget av store sosiale skiller og urettferdighet, en klassiker!

3. Zadie Smith: Hvite tenner (2001)

Hvis du ønsker et flerkulturelt blikk på London, hvorfor ikke prøve Zadie Smiths Hvite tenner? Denne romanen skildrer Nordøst-London, og beskriver stemmene til indere, bangladeshere og jamaicanere i denne bydelen.  Vi får treffe tre familier, og får oppleve hverdagen til disse menneskene. Det handler om identitet, tilhørighet, rase og religion i i etterkrigstidens flerkulturelle London. Romanen har mye humor, og er skrevet på en levende måte som gjør at man virkelig føler at man er i London. En absolutt leseverdig roman om en fargerik by.

Hvis du er interessert i reiselitteratur foreslår jeg også Tove Nilsens Kretadøgn (2003), Göran Tustrøm India-en vinterreise eller klassikeren Stemmene fra Marrakesch: opptegnelser etter en reise (1982) av Elias Canetti. God tur-enten den kun blir i hodet eller virkeliggjort!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar