fredag 3. april 2009

påskelektyre

Ingen påske uten krim-heller ikke på biblioteksbloggen kan det gå upåaktet hen at denne høytiden nærmer seg. Som så mange andre har også jeg en hang til å lese om mord i herskapelige hus, skumle bakgårder og suspekte personer disse dagene. Hva er det med krimsjangeren som engasjererer sånn? Personlig har jeg sansen for den klassiske krimmen, godt representert ved John Dickson Carr. Denne forfatteren skriver på finurlig vis "mord i lukket rom"-krim. Det er noe med den intensiverte handlingen og ønske om å nøste opp en gåte som interesserer meg med krimsjangeren. Du må liksom bare lese en side til ved slik litteratur. Dickson har dessuten blitt kalt mesteren på den umulige forbrytelse. Les for eksempel Dødstårnet av Carr eller Motiv for mord av Dickson. Sistnevnte, fra 1938, handler om fire mennesker som blir funnet i et rom, alle er forgiftet, men bare en er død. Den døde har imidlertid blitt drept av et stikk i ryggen og her settes handlingen i gang. Hvem har drept mannen?
Krimsjangeren har ikke alltid vært like grei å sette i bås, nettopp fordi det er en veldig variert og mangfoldig litteratur. Mange mener krimsjangeren oppstod allerede på 1800-tallet med Edgar Allan Poe. (se ellers bloginnlegget mitt om N.Frobenius for mer info om Poe.) Mange tenker nok på den klassiske detektivromanen i form av Sir Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes når de tenker på krim. Mange foretrekker kanskje også den mer hardkokte krimmen til Agatha Cristie. Moderne krim karakteriserer vi ofte som enten politiromaner eller thrillere, noe den skotske forfatteren Val McDermids romaner er et godt eksempel på. Hennes romaner blir det ofte laget tv-serier om, best kjent som Arr i sjelen om kriminologen Tony Hill og etterforskeren Carol Jordan. 
Jeg har nylig tatt inn fagboka Blodig alvor-om kriminallitteraturen av Hans H. Skei. Her kan du lese om kriminallitteraturens kjennetegn og den historiske utviklingen denne litteraturen har hatt. Her kan du finne mye nyttig og interessant stoff om denne sjangeren som engasjererer så mange. 
Ønsker alle en riktig god (krim)påske!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar