onsdag 1. april 2009

Ungdommens kritikerpris 2009

Ungdommens kritikerpris for 2008/2009 er kåret, og vinneren er Nicolaj Frobenius med sin skumle roman Jeg skal vise dere frykten. Da prisen ble delt ut for først gang i 2005 ble den tildelt Roy Jacobsen for hans roman Hoggerne. Andre vinnere av denne prisen er Bjarte Breiteig for hans novellesamling Folk som har begynt å banke på og Johan Harstad for Hässelby. Ungdommens kritikerpris er en pris på ungdommenes premisser, det er også elever i videregående som sitter i juryen. Ungdommenens kritikerpris er knyttet opp til Kritikerprisen, og Utdanningsforbundet, Norsk kritikerlag, Senter for kunst og kultur i opplæring samarbeider også om prisen. 
Nicolaj Frobenius roman er en spennende, skummel roman med en nokså makaber handling; tilglede for alle grøsser-fan og vil passe bra for alle som vil ha seg en blodig påskelektyre. Jeg skal vise dere frykten er en roman som blander fiksjon og virkelighet. Handlingen finner sted i Amerika i perioden 1811-1857. Sentralt står forholdet mellom dikteren Edgar Allan Poe og litteraturkritikeren Rufus Griswold. Personlig tenker jeg mest på gotiske dikt når navnet Poe dukker opp. Han er blant annet kjent som litteraturhistoriens første skrekkforfatter og den forfatteren som for alvor dannet grunnlaget for den moderne kriminalroman. Mindre kjent for meg er Rufus Griswold. Han var en kjent litteraturkritiker på Poes tid, og var redaktør for en rekke litterære antologier og tidsskrifter. Det var gjennom dette arbeidet han ble kjent med Poe. Poe og Griswold skal ha hatt et merkverdig forhold, de var venner, men også fiender og konkurrenter; Frobenius legger dette til grunn for sin roman, og utbroderer forholdet dem imellom. Den tredje karakteren som er sentral i Frobenius roman er Samuel, en mann besatt av Poes litteratur og som setter seg fore å virkeliggjøre hans litteratur. Han kopierer altså plottet og de makabre drapene som skjer i Poes litteratur, og dermed er marerittet i gang. Romanen har en skriftende synsvinkel mellom de tre hovedkarakterene, noe som intensiverer handlingen og spenningen gjennom hele romanen. Tematikken kretser rundt tema som døden, kjærligheten, forelskelse og besettelse. Jeg skal vise dere frykten er en perfekt roman for alle som vil ha en uhyggelig lesning med en litterær tvist. Gratulerer til Frobenius med en velfortjent pris! 

PS. Det er ikke første gang forfatteren skriver en historisk roman. I sin roman Latours katalog skriver han om en mann (Latour) som skal ha levd og virket som Marki de Sades tjener. Vi har begge romanene på biblioteket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar