fredag 27. mars 2009

Blackwell Bookshop - a glimpse of heaven
Jeg var nylig i Oxford, og måtte selvfølgelig innom Blackwell, Storbritannias største bokhandel, og besøket på den historiske bokhandelen svarte definitivt til forventningene. Kunne sikkert brukt en hel dag på denne butikken med sine 930 kvadratmeter og fem km med bokhyller.. Synes det passer seg med et lite bloginnlegg om den lille butikken som til slutt skulle bli en litteraturinstitusjon i Storbritannia og banebrytende bokhandel på flere områder.
Blackwell Bookshop åpnet i Broad Street i Oxford i 1879 av Benjamin Henry Blackwell. Han var sønn av en bibliotekar og vant til å omgi seg med litteratur. Opprinnelig var butikken ganske liten, men utvidet raskt til å ha både litteraturutsalg både upstairs og downstairs, og åpnet andre bokbutikker like ved Blackwells. Etterhvert som årene gikk utividet også familien Blackwell sin forretningsvirksomhet til å også omfatte forlag/trykkeri på Benjamins sønn, Basil Blackwells initiativ. J.R.R Tolkien fikk blant annet trykket sitt først dikt Goblin`s feet ved familiens hjelp. Deres "drive" for litteratur viste seg også fort ved at de mente at litteratur var for alle mennesker uavhengig av økonomi, og gav blant annet ut billigutgaver av Shakespeare. Men familiens interesse for bøker fikk også utslag i vakre praktutgaver , blant annet trykket de Brönte-søstrenes samlinger i en såkalt fineprinting.
I 1995 ble Blackwells den første bokhandel i Storbritannia til å bli en online-bookshop. I 1998 fikk London sin Blackwellbutikk, og i dag finnes over 60 utsalg i Storbritannia som bærer Blackwellnavnet, noe sådan nisjebutikker; som i Aberdeen som spesialiserer seg på oljeindustribøker. I dag drives fortsatt bokhandelen av Blackwell-familien. Ta deg en tur inn om Blackwells neste gang du er i Storbritannia. Avslutter med noen ord av den britiske forfatteren John Masefields betrakninger om bokhandelen i Broad Street:

There, in the Broad, within whose booky house
Half England`s scholars nibble books or browse.
Where`er they wander blessed fortune theirs.
Books to the ceiling, other books upstairs,
Books, doubtless, in the cellar and behind
Romantic bays, where iron ladders wind.

John Masefield (1878-1967)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar