fredag 20. mars 2009

humor fra Storbritannia

Jeg liker romaner som er uhøytidlige og morsomme, gjerne som du kan lese mens tv står på i bakgrunnen. Den britiske forfatteren Mark Haddon skriver nettopp slik litteratur. Jeg oppdaget først Haddon med hans roman Den merkelige hendelsen med hunden den natten som kom i norsk utgave i 2003. Den handler om 15 år gamle Christopher som har Asperbergs syndrom, og som etter å ha funnet naboens hund drept bestemmer seg for å løse gåten om hvem som har drept den. Romanen forundret meg med det spesielle fortellermessige grepet Haddon tar i denne boka. Romanen er ført i pennen av hovedkarakteren selv, som bestemmer seg for å skrive ned sine oppdagelser kring mordgåten han etterforsker. Roman fikk flere priser, blant annet Whitbread Book of the Year Award i 2003.
Jeg har nettopp tatt inn Haddons siste roman Noe til besvær (A Spot of Bother). Denne romanen handler om familefaren George Hall som nettopp har førtidspensjonert seg og ser fram til dager med jazz, historiske romaner og murerarbeid. Det går imidlertid ikke lang tid før handlingen eskalerer, mye på grunn av Georges oppdagelse av en mørk flekk som han selv diagnoserer som kreft. Og som om ikke det var nok, sliter også George på familiefronten. Hans kone bedrar han med hans tidligere kollega, og i tillegg står datteren Katies bryllup på terskelen, med en type som ikke akkurat er populær hos verken Ray eller kona Jean. Sønnen Jamie også sine betenkeligheter med bryllupet, og som skjult homofil ønsker han å ta med kjæresten Tony til søsterens bryllup. Handlingen i denne romanen går hele tiden hånd i hånd med Georges hypokondertendenser der selve bryllupet selvsagt blir det absolutte høydepunkt. Romanen passer for alle som vil ha en lettlest roman med tematikk knyttet til familie, kjærlighet og kommunikasjon.
Mark Haddon er i tillegg til å være forfatter også illustratør, og han har også skrevet en rekke TV-drama. Først og fremst er Haddon en kjent barne-og ungdomsbokforfatter, og hans roman Den merkelige hendelsen med hunden den natten er en crossover-roman; den passer altså både for barn og voksne. Mark Haddon bruker en enkel, rett på sak type språkbruk i sine romaner, noe som kan minne litt om skrivestilen til Erlend Loe. Han klarer også å formidle vanskelige tema på en humoristisk og varm måte uten at det blir klisjeaktig. Jeg håper Noe til besvær en gang blir film-den hadde blitt en morsom britisk komedie. Men les boka først:-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar