mandag 16. februar 2009

Rebellen Shakespeare


For tiden går Stormen av William Shakespeare på Rogaland teater; en oppsetning som er verdt et besøk for alle som ønsker å se et magisk stykke om hevn, kjærlighet og oppgjør med gamle fiender. Dikteren fra Stratford har produsert evige klassikere, og hans drama er selvsagt et must på et bibliotek. I siste forsyning fra kulturfondet fikk vi inn det historiske dramaet Henrik IV i gjendiktning ved Edvard Hoem. Dramaet er en fortsettelse på Richard II, og handler egentlig om prins Henry, ikke kongen Henrik som stykket er oppkalt etter. Dramaet begynner ved at det er opprør i landet, og kongen Henrik må forsvare landet og tronen. Prins Henry er imidlertid ikke like interessert i politikk og forsvar som sin far, og er mest opptatt av festing, jenter og å tilbringe tid med sin gode venn sir John Falstaff. Han er en beduggen og ufordragelig narr, men han har også en positivitet rundt seg; en livsbejanede karakter med andre ord. Blant annet har han en språkbruk som vil sjokkere de fleste. Henrik IV er like mye et dannelsesdrama som et historisk et, ettersom mye av tematikken kretser rundt Henrys prosess mot det å ta over tronen og gjøre seg fortjent til tittelen som prins. 
Shakespeares drama har fått et ufortjent rykte på seg som vanskelig tilgjengelige med en ganske komplisert språkbruk. Til dels er dette sant, men Shakespeare skrev for folket, og dramaene hans har i så måte alltid vært kommersielle. Som dramatiker opponerte han mot gamle teaterkonvensjoner; blant annet bryter han med reglen om enhet i tid, sted og handling.  I tillegg blander han det høyverdige med det mer lavmålsaktige, dramaene handler ofte om opphøyde karakterer, men en vil ofte også finne innslag av fyll, vulgariteter og tragikomiske innslag i hans drama. 
Shakespeare slutter aldri å fascinere meg, mye fordi karakterene er så sammensatte. De fleste karakterer hos Shakespeare har en kompleksitet hos seg som gjør at de ikke kan settes i bås. Den amerikanske litteraturforskeren Harold Bloom skriver mer om dette i sin Shakespeare-guide; der han faktisk setter frem den sterke påstanden om at dikteren har vært med på å forme oppfatningen av hvordan vi i den vestlige verden ser på oss selv. Interessant? Les videre i Harold Blooms Shakespeare-the invention of the human, Riverhead books, 1998.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar