tirsdag 9. juni 2009

Med blikket mot India





























De fleste har fått med seg at India er storprodusent av film, men at dette landet også er en litterær supermakt har vel færre fått med seg. Hvert år skrives tusenvis av bøker i dette landet, i alle sjangre og på over hundre språk; mangfoldig litteratur med andre ord. De fleste tenker vel umiddelbart på Salman Rushdie og Vikram Seth når det er snakk om litteratur fra India. Rushdie trenger vel knapt videre presentasjon, og Seths forfatterskap har også nådd mange norske bokhyller, som f.eks. To liv (2006) som er basert på hans indiske grandonkels fargerike historie om et indisk/tysk jødisk ektepar, eller f.eks En passende ung mann (1994) som var den romanen som sikret ham internasjonal suksess; en historie om en mors søken etter nettopp en passende ung mann til sin 19 år gamle datter.
På nittitallet ble det virkelig et oppsving på den litterære fronten i India. Nevnes bør f.eks Amitav Ghosh, Mukul Kesavan, Vikram Chandra, Gita Mehta, Aravind Adiga og Kiran Deasai.
Når det gjelder Kiran Desai så leste jeg hennes fornøyelige Guruen i guavalunden (1998) en sommer for noen år siden. Her følger vi hovedpersonen Sampath Chawla, en døgenikt av ung mann som ikke klarer å holde på noen jobber, selv om han for tiden har en liten jobb på det lokale postkontoret. Faren har mistet all tro på ham og (som en hevn kanskje?) klatrer Sampath en dag opp i et guavatre og bosetter seg der. På postkontoret har Sampath brukt det meste av tiden på å smuglese posten til de andre innbyggerne, og all denne kunnskapen gjør at han snart får ry på seg som allvitende guru. Folk kommer strømmende til for å få råd, og faren ser snart sitt snitt til å tjene penger på sønnens galskap. (Boka har en mye morsommere, og mer passende tittel på engelsk: Hullabaloo in the Guava Orchard, for det blir virkelig trøbbel for guruen..) Kiran Desai er en anerkjent forfatter, født i New Delhi i 1971, og datter av den kjente forfatteren Anita Desai. Desai er indisk statsborger og er permanent bosatt i New York. Hun vant Bookerprisen for sin siste roman The Inheritance of Loss, på norsk Tapets barn (2007). Romanen handler om Sai som mister begge foreldrene sine i en ulykke. Han flytter til bestefaren som bor i et isolet hus ved foten av fjellet Kanchenjunga i Himalaya. Bestefaren ønsker bare å leve i fred, og hans eneste selskap er en kokk. Han er imidlertid mer opptatt av sønnen Biju, som har bosatt seg i New York. Rent tematisk handler det om identitet og arven etter kolonitiden i Tapets barn.
Det er også verdt å nevne Aravind Adiga nærmere. Adiga er indisk journalist og forfatter, for tiden bosatt i Mumbai. Adiga har også vunnet Bookerprisen. Den vant han for sin debutroman White tiger/Hvit tiger (2008), som handler om gründeren Balram Halwai. I denne romanen får du høre om klassereisen Balram foretar seg fra en liten landsby i det dypeste India, til han blir en rik og vellykket mann i dagens Bangalore. Men denne romanen kan også sies å være en fortelling om dagens India.
Det siste populærkulturiske tilbudet India har å by på må vel være filmen Slumdog Millionaire som nylig gikk på kino. Denne filmen er basert på romanen Q & A eller Gutten som hadde svar på alt (2006) av Vikas Swarup. Her får du servert den fantastiske historien om Ram Mohammad Thomas som har blitt arrestert etter å svart riktig på tolv spørsmål i Vil du bli millionær? Han har blitt arrestert fordi en fattig foreldreløs uten skolering aldri kan ha svart riktig på alle spørsmålene uten å ha jukset. Historien, både romanen og filmen, er en rørende og romantisk historie der vi får vite mer om denne mannens fargerike liv; blant annet som kreativ guide ved Taj Mahal.
Hva er det så som fascinerer sånn med indisk litteratur? Personlig synes jeg det blir feil å plassere disse romanene i en fellesbetegnelse, nettopp fordi de er så mangfoldige og innholdsrike, faktisk også i ett og samme forfatterskap. Hvis jeg allikevel skal peke på noen fellesnevnere for indisk litteratur, må det være det eksotiske og fargerike innholdet som ofte blir presentert: fargerike klær, krydderdufter, sang og musikk, duften av røkelse og eksotiske steder ofte i en rik og sprudlende språkdrakt. 
Nedenfor kan du se traileren til Slumdog Millionaire. Kom ellers innom biblioteket hvis du vil låne Desais The Inheritance of Loss eller Adigas White Tiger og drøm deg vekk til en fargerik verden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar