tirsdag 15. september 2009

Gratis bok:)


Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet Kapittel er en årlig litteraturfestival som arrangeres av Sølvberget. Festivalen er den nest største i landet og har en internasjonal profil og setter ytringsfrihet i fokus. Festivalen startet faktisk i går og varer i fem dager. Vil utfordre alle til å engasjere seg i denne festivalen, for det er virkelig et variert og spennende program som blir presentert i litteraturens lys disse dagene. Tema for festivalen i år blir Risiko, og dette tema settes derfor i sammenheng med både litteraturen og ytringsfriheten. Aktuelle spørsmål i denne sammenheng vil være hvorvidt man må risikere noe for å skrive godt, hvor mye må en forfatter risikere av seg selv og kan det bli god litteratur uten risiko? En spennende problematisering synes jeg, og en tematikk som kan trekkes i mange retninger, tenker spesielt på eksilforfattere som virkelig vet hva risiko i litteraturens navn innebærer.  Hva med å gå å høre på Malali Joya fra Afghanistan, som er aktuell med boka Kvinne blant krigherrerJoya har blitt kalt Afghanistans modigste kvinne etter at hun kalte politikerne for nettopp å være krigsherrer. (fredag kl. 19 Sølvberget galleri) Hvis du er interessert i spørsmål knyttet til dette landet bør du også få med deg filmen Afghan Star som handler om fire deltagere i et afghansk idol-show i et land hvor du risikerer å miste livet for å synge. Jeg vil også anbefale litterær lunsj på lørdag med Erlend Loe som snakker om sin nye bok Stille dager i mixing Part

I tillegg til å arrangere en litteraturfestival setter også Sølvberget i disse dager i gang med sitt årlige prosjekt Hele byen leser som går ut på å gi alle byens innbyggere et gratis eksemplar av en roman med det formål å formidle kultur, spesielt mot barn og unge. I fjor var det Arild Reins Kaninbyen som havnet i alles hender, men det i år er fokus på en langt eldre roman, nemlig Fortuna av Alexander Kielland. Jeg har selvsagt vært nede og sikret meg et eksemplar, og utfordrer alle andre til å gjøre det samme. (Sølvbergets foajè og rundt i avdelingene) 
Fortuna (1884) er en frittstående oppfølger til romanen Gift (1881), med mye av de samme karakterene og miljøet som er satt til Stavanger og omegn. Det er krise i økonomien som står sentralt i denne satiriske samtidsromanen, som med denne tematikk er mer aktuell enn noensinne med sin skildring av hvordan økonomisk uansvarlighet og spekulasjonslyst uugåelig fører til fallitt og krise for de som har minst. 
Jeg har alltid likt Kiellands romaner. Jeg leste Gift på videregående, og husker ennå sympatien jeg følte med lille Marius som dør tilsynelatende av for mye latin. Killand har en nesten manipulerende måte å skrive på, som gjør at du virkelig "heier" på de karakterene som han vil. Killand var også en forkjemper for kvinners rettigheter, noe som kommer klart frem i romanene Garman og Worse (1880) og Skipper Worse fra 1882. Jeg synes Kiellands språkbruk er både enkelt og høytidelig på sammen tid, og føler virkelig at jeg blir satt tilbake til 180o-tallet med en gang jeg åpner bøkene hans. Les bare begynnelsen av Fortuna nedenfor og se om du ikke er enig:

"Abraham Løvdahl var blitt student. Nitten år, vakker, sunn og munter, velkledd og vel forsynt med penger - sprang livet opp for ham som døren til en ballsal, og han stormet inn med store øyne." (Kielland: Fortuna, Gyldendal, 2009)

Gå og hent deg et eksemplar, og et lite tips til ivrige Kielland-fans: i kveld kan du være med på byvandring i Kiellands konkursrammede Stavanger i Sølvbergets regi, der du blir tatt med på steder som blir beskrevet i romanen;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar