I 1995 vedtok generalforsamlingen av UNESCO (FNs organisasjon for utdannelse, kultur og kommunikasjon) at denne dagen skulle markere bokens rolle i samfunnet, som uttrykksform, som språklig-og kulturelt mangfold og som utgangspunkt for utdannelse og kommunikasjon. I Norge har vi markert denne dagen siden 1997, og både bibliotek, bokhandlere og skoler er med på feire denne dagen.
Personlig synes jeg det er fint med en dag som setter litteraturen i fokus, og det er greit å av og til meditere litt over litteraturen rolle i samfunnet. Har du lyst til å lese litteratur som har provosert eller engasjert, tom. blitt sensurert? Prøv f.eks Salman Rushdies Sataniske vers (1988). Denne boka skapte store reaksjoner i den muslimske verden da den kom ut på grunn av forfatterens tilnærming til islam, og boka ble beskyldt for å være blasfemisk. Boka beveger seg på flere plan og vi får presentert flere fantastiske historier om det å leve mellom to kulturer. Tematikken i boka kretser om kampen mellom det gode og det onde, tvil og tro, liv og død og forholdet mellom religion, makt og avmakt.
Romanen Zadie Smiths Hvite tenner (2001) er også en roman som er verdt å lese som tar for seg ulike kulturer og fasader som rives. Romanen kan betraktes som en oppvekstroman om kulturell splittelse i det 20.århundre, hvor etterkrigstidens flerkulturelle London står i fokus.
Hvis du er interessert i eldre romaner som skapte furore da de kom ut kan du lese Gustave Flauberts Madame Bovary (1857) som ofte blir referert til som gjennombruddet for den realistiske roman i Frankrike da den kom ut. Romanen handler om en kvinnelig hovedperson som lever i et ulykkelig ekteskap og som ledes ut i utroskap og gjeld. Flaubert ble tiltalt for "krenkelse av bluferdigheten" for denne romanen, men ble senere frikjent.
Og mens vi først er inne på temaet litteatur, har jeg lyst å nevne at Roy Jacobsen er kommet på kortlisten til International IMPAC Dublin Literery Award med den engelske oversettelsen av Hoggerne, som forøvrig har vunnet Ungdommens kritikerpris her hjemme. Kan også legge til at Per Petterson vant den internasjonale prisen for sin roman Ut og stæle hester i 2007. Begge bøkene kan lånes på biblioteket.
Impac Dublin Award er en pris hvor bibliotek rundt om i verden er med i nominasjonsprosessen, og er åpen for bøker skrevet på alle språk og er administrert av Dublin City Public Libraries. Vinneren vil bli annonsert 11. juni.
Ønsker alle en god bokdag!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar