For tiden holder jeg på med en biografi om Jane Austen som jeg kjøpte da jeg var i Oxford. Jeg har alltid likt hennes romaner, og det er interessant å lese mer om denne myteomspunnede kvinnen som skrev så ironisk om kjærlighet. For det må være noe med disse romanene denne forfatteren skrev, som gjør at lesere ennå lar seg fascinere av skikkelser som Mr. Darcy og Elizabeth Bennet. Ikke minst må jo disse historiene ha noe for seg; romanene blir jo stadig adaptert til film.
Jane Austen ble født 16 desember 1775 og vokste opp i Hampshire på en prestegård. Hun var nest yngst i en søskenflokk på åtte og hadde et spesielt nært forhold til sin søster Cassandra. Åtte år gammel ble hun sendt på pensjonatskole i Oxford. Jane fant tidlig ut at hun likte å skrive, og skal ha begynt allerede som elleveåring å skrive surrealistiske historier og parodier som familien hennes hadde stor glede av. Janes far skal hele tiden ha oppfordret henne til å skrive, og familien hennes var i det hele opptatt av intellektuelle sysler som å spille skuespill med nære venner. Jane Austen gav oss seks glitrende romaner i løpet av sitt korte liv. Sense and Sensibility - Fornuft og følelser (1811), Pride and Prejudice - Stolthet og fordom (1813), Mansfield Park (1814), Emma (1816), Northanger Abbey og Persuasion - Overtalelse kom ut etter forfatterens død (1818).
Om selve livet Jane Austen førte vet vi faktisk svært lite om. Selv om hennes romaner stort sett handler om å finne den store kjærligheten, ble Jane paradoksalt selv aldri gift. Hun skal riktignok ha vært forlovet med en rik godseier en stund, men brøt forlovelsen like etterpå. Hun levde hele sitt liv med familien rundt seg i et lite hus sammen med søsteren og moren like i nærheten av brødrene sine i Bath. Forfatteren var lenge plaget av sykdom og døde 41 år gammel, muligens av tuberkolose.
Det er nok flere grunner til at Austens romaner fortsatt har sin populæritet, nesten 200 år etter at de ble gitt ut. Settingen i romanene er nok eksotisk nok for de fleste; satt til den engelske landbyen med blikket rettet mot overklassens møte med kjærligheten, ekteskapet, familie og venner. Personlig liker jeg Austens romaner fordi de har så mange forskjellige nivå. Ved første øyekast er det jo enkle kjærlighetsromaner hvor karakterene må gjennom en rekke prøvelser og hendelser for å finne den rette. Men Austens romaner er så mye mer enn dette. Jeg liker den vittige og ironiske tonen romanene har; hun har hele tiden et lett distansert forhold til sine karakterer, spesielt får bipersonene i romanene gjennomgå, som ofte blir karikerte og latterliggjorte. Jane Austens romaner kan også leses som en kritikk av overklassens stive regler og konvensjoner, med ting som bør bli sagt eller bør bli gjort. I tillegg tar forfatteren for seg de rigide og kjønnsbestemte arvereglene som gikk i dårlig favør til kvinner 1800-tallet, som du blant annet kan lese mer om i Stolthet og fordom.
Det blir stadig lagd nye filmer basert på Austens romaner og hennes liv, noe som må gjøre forfatteren attraktiv med tanke på adapsjonsoppgaver. Her er en liste over TV-serier og filmer som er verdt å kikke litt nærmere på:
TV-serien Stolthet og fordom med Jennifer Ehle og Colin Firth (1995)
Overtalelse fra 1995 i Roger Mitchells regi, med: Amanda Roth, Ciaran Hinds, Susan Flatwood
Fornuft og følelser fra 1995, regi: Ang Lee, med: Emma Thompson, Kate Winslet og Hugh Grant
Emma fra 1996, regi: Douglas McGrath, med: Gwyneth Paltrow, Jeremy Northram, Greta Scacchi
Mansfield Park fra 1999, regi: Patricia Rozema, med: Frances O`Connor, Harold Pinter, Johnny Lee Miller
Clueless fra 1995, regi: Amy Heckerling, med: Alicia Silverstone og Brittany Murphy (moderne LA-versjon av Emma)
Stolthet og fordom fra 2005, regi: Joe Wright, med: Keira Knightley, Donald Sutherland, Matthew MacFayden
Den Unge Jane Austen fra 2007, regi: Julian Jarrold, med: Anne Hathaway, Julie Walters, James McAvoy
I tillegg har vi disse bøkene på biblioteket: Stolthet og fordom, Fornuft og følelser, Emma, Overtalelse (kun i eng.utg.) samt Mansfield Park.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar